Hye,morning all,today i publish new recepie i tried it last saturday,on 7 Jan,purposedly for someone,but poorly he not there to try it,so i would like to share with you all with this new dessert :
Bahan-bahan
Kek sponge@swiss role cake
200 ml whipped cream
2 sudu besar tepung kastard
200 ml susu sejat(i prefer IDEAL)
600 ml air
4 sudu besar gula
1 tin buah koktel
Jelly powder raspberry or strawberry ( i prefer Nona)
sedikit esen vanilla
sedikit pewarna strawberry
Cara-cara membuat
- Sediakan bekas lutsinar(i pakai gelas kaca jer,senang^^,).Potong kecil kek sponge,dan letakkan kedalam bekas tadi.Susun rapat-rapat,biar kemas.Basahkan sedikit kek sponge dengan air buah-buahan koktel.
- Sementara itu,putarkan whipped cream menggunakan whisk balloon sehingga kembang.
- Lapiskan whipping cream tadi keatas kek sponge,dan letakkan selapis lagi kek sponge atasnya.
- Untuk kastard ( satukan 2 sudu tepung kastard+100 ml air+4 sudu besar gula,kacau rata.masak di atas api sederhana,dan masukkan pula 200 ml susu sejat,kacau rata,titiskan sedikit esen vanilla,kacau rata sehingga naik bau.Sejukkan seketika)
- Lapiskan kastard tadi ke atas kek sponge tadi,biarkan kastard sejuk sehingga menjadi keras.Sejukkan pada suhu bilik,nak lagi cepat,sejuk kan dalam peti ais ;)
- Untuk Jelly ( satukan jelly powder+500 ml air,kacau rata dan masak atas api sederhana.Kacau mengunakkan whisk ballon agar ia tidak berketul-ketul,tapi nak gunakkan sudu pun tak pe,kacau sebati,titiskan pula dengan pewarna strawberry,ini untuk nampak jelly lagi pekat warna nya,masak sehingga powder tadi hancur dan tidak berketul-ketul.Ketepikan)
- Taburkan buah-buah koktel keatas kastard tadi,pastikan kastard betul-betul dah keras.
- Lapiskan buah-buah koktel dengan jelly yg dimasak tadi.Simpan kedalam peti ais,biar ia sejuk sekurang-kurangnya 2 jam,lagi lama lagi sedap or sehingga jelly menjadi keras.
- Siap untuk dihidang dan untuk melantak ;)
p/s:sedih bila dia tak sempat nak makan,but my mom like the dessert ;)
No comments:
Post a Comment